Lien

De Coster (zij/die)

VERHALEN

Ik ben opgegroeid in een doodlopend straatje met kasseien op het Vlaamse platteland. Ons straatje leidde naar een grotere straat, Bleregem, die een begrip was in het dorp. Als iemand een verhaal vertelde, kon het zijn dat een luisteraar reageerde door te zeggen ‘die is van Bleregem’. Dat wilde zeggen dat hij of zij overdreef en je het verhaal beter met een korreltje zout kon nemen. Dit was de lokale cultuur waarin ik als kind ondergedompeld was, verrijkt door de zelfverzonnen verhalen van mijn grootvader en door de dorpsbibliotheek die al snel te klein voor me was.

Mijn liefde voor verhalen bracht me ertoe gedichten te schrijven en voor te dragen sinds mijn tienerjaren tot op de dag van vandaag en maakte dat ik taal, literatuur en journalistiek studeerde. Ik geniet van de helderheid van een diepgravend artikel dat erin slaagt om een complex onderwerp uit te leggen en ik word geraakt door de schoonheid van een gedicht dat het onuitsprekelijke weet te vatten. De voorbije jaren heb ik mythologie bestudeerd door te luisteren en te vertellen.

 

NATUUR

Als kind was ik gezegend met veel ongestructureerde tijd om buiten te spelen en het gevoel van verwondering dat zo natuurlijk is op jonge leeftijd. Urenlang verdween ik in het magische universum van onze tuin.

Toen ik voor het eerst naar Scandinavië reisde, was ik op slag verliefd. Ik voelde me meteen aangetrokken tot de frisheid van de Zweedse meren, de geur van de bossen en de stevigheid van de rotsen onder mijn voeten. Ik studeerde een jaar in Stockholm en bleef terugkeren voor kanotochten in de zomer of een artist-in-residency in Sápmi in de winter. Mijn relatie met het noorden werd steeds intiemer tot ik eind 2021 naar Zweden verhuisde en het nu eindelijk thuis mag noemen.

Mijn verbinding met het land is een essentieel deel van mijn werk en is geworteld in mijn dagelijkse sjamanistische en nature awareness routines.

 

RITUEEL

Kunst en natuur brachten me ervaringen waarbij ik voelde dat er een wereld is die verder reikt dan degene waar wij als mensen controle over denken te hebben. Rituelen, waarbij we een ruimte creëren om ons over te geven aan iets wat groter is dan wijzelf, voelen essentieel voor mij om een zinvol leven te leiden.

Misschien wel het krachtigste ritueel dat ik ken, is de sitout. Toen ik terugkeerde van mijn eerste sitout, waarbij ik een aantal dagen alleen vastte in het Zweedse bos, wist ik dat er iets belangrijks gebeurd was. Langzaam werd het me duidelijk dat ik het mogelijk wilde maken voor anderen om op deze manier het land op te gaan en richting te zoeken, om zich te herinneren wat het betekent om mens te zijn. Het ontroert me telkens weer om rond het vuur naar de verhalen te luisteren van de mensen die terugkeren van hun sitout.

 

SOCIALE RECHTVAARDIGHEID

Als tiener stapte ik mee in vele betogingen, boos over al het onrecht dat ik in de wereld zag. Ik was betrokken bij mensenrechten via Amnesty International en schreef over sociale bewegingen in Latijns-Amerika als journalist. Hiervoor reisde ik ook twee maanden door Centraal-Amerika. Het was een reis die een grote impact op me had en waarbij ik structurele ongelijkheid en de vernietiging van leefgebieden en ecosystemen van nabij te zien kreeg.

Bij mijn werk als sitout begeleider houd ik sociale rechtvaardigheid nog steeds in mijn achterhoofd. Dit is een continu proces van gewaarwording en dialoog. Ik probeer bewust culturele toe-eigening te vermijden wanneer ik ceremonieel werk. Dat doe ik zelf vooral in een Noordwest-Europese, meer specifiek Noordse, traditie. Dit brengt dan weer het bewustzijn met zich mee dat een deel van deze tradities door extreemrechts misbruikt zijn.

 In Zweden wonen, betekent verder in een land zijn waar een inheems volk, de Sámi, leven en vechten voor hun rechten. Waar mogelijk ondersteun ik hun strijd.  

Ten slotte is een deel van mijn aanbod specifiek voor de queer gemeenschap. Dit als een manier om een veilige ruimte te bieden in een heteronormatieve, genderbinaire maatschappij.

 

Opleiding & ervaring

   Academisch

- Master Engelse en Zweedse taal- en letterkunde (universiteiten van Gent & Stockholm)

- Master journalistiek (Erasmushogeschool Brussel)  

- Master conflict & development (UGent)

 

   Zielewerk

-Ik ben opgeleid tot master-teacher in de Corepower methode voor persoonlijk leiderschap.

-Ik ben opgeleid tot permacultuur ontwerper en leraar. Ik deed een Permacultuur Ontwerp Cursus in het Voedselbos bij Bert D'Hondt in België en assisteerde een aantal jaar bij de cursus. Daarnaast deed ik een Sociale Permacultuur Ontwerp Cursus bij Looby Macnamara in Engeland.

-Ik heb natuurverbinding en cultureel herstel gestudeerd en begeleid op basis van het 8 shields model en het Art of Mentoring concept.

-Ik heb verschillende sitouts gedaan, waaronder een Sacred Passage & Advanced Awareness Training geleid door John P. Milton/Way of Nature (VS)

- Ik deed sjamanistische trainingen met een focus op Noordwest-Europa bij Linda Wormhoudt (NL). Ik ben een Vrouw van de Wegen (natuurverbinding en landschap) en een Rouwvrouw (werken met dood en rouw) en zet momenteel mijn seidr studie voort met Andreas Kornevall.

- Ik heb een aantal jaar intensief op energiewerk gefocust door het trainen van chi kung in de Standing Like a Tree chi kung traditie bij Cosima Scheuten (NL).

-Ik heb geleerd om te werken met intuïtieve wijsheid door mijn studie van de tarot met Felice Derkinderen (NL).

- Ik was student aan de School of Myth van mytholoog en rites of passage begeleider dr. Martin Shaw (UK).