Permacultuur

Home »  Permacultuur

perma1

De Nederlandse vertaling van Looby Macnamara’s ‘People and Permaculture’ komt op 1 september uit bij Jan van Arkel. ‘Overvloed Weven. Leven in harmonie met jezelf, elkaar en de Aarde.’ is een praktisch en relevant boek vol voorbeelden uit Vlaanderen en Nederland.

OMSLAG-proef3.indd

 

WAT IS

Voor mij is permacultuur een manier van leven en bouwen aan een ‘permanente cultuur’. Het uitgangspunt is het besef dat alles verbonden is met alles en wij als mens onlosmakelijk deel uitmaken van de cyclische processen van de natuur. Dit komt sterk naar voren in de drie ethische principes die centraal staan in permacultuur: zorg voor de aarde, zorg voor de mens, en eerlijk delen.

Permacultuur is ook een ontwerpmethode. Die werd lange tijd zo goed als alleen toegepast op tuinen. Het voedselbos, een eetbaar bos, is een gekend voorbeeld van een dergelijk permacultuursysteem. Intussen is er ook sociale permacultuur. Hierbij bekijk je als ontwerper hoe je duurzaam kan omgaan met je innerlijk landschap, je werk, groepen waartoe je behoort, en de maatschappij waarin je leeft met al haar crises en mogelijkheden.

Wat mij vooral aantrekt in permacultuur is het werken met systemen, holistisch, creatief en oplossingsgericht denken, en generaties voor en na ons meenemen in ons verhaal van vandaag.

OORSPRONG

Ik hoorde voor het eerst over permacultuur op reportagereis over transitie in het Engelse dorpje Totnes. Een van de projecten die we bezochten, werkte met permacultuur. Wat me toen vooral bijbleef, was dat er iets is als zonering, waarbij je ervoor zorgt dat elementen die je vaak nodig hebt, zoals kruiden voor je thee, dicht bij je huis in de buurt zijn. Het meest fascinerende vond ik de zogenaamde zone 5, die het verste van het huis af lag. Daar gebeurde eigenlijk niks. Het was een stukje land dat wild mocht blijven, waar mensen niet heen gingen om iets te doen, maar om te zijn. Mijn vreugde was groot toen ik later ontdekte dat een dergelijke zone 5 in elk permacultuursysteem geintegreerd zit.

Permacultuur bleef me door de jaren heen op verschillende plekken ter wereld op mijn schouder tikken. In 2011 was ik eindelijk klaar om te luisteren en volgde ik een permacultuur ontwerpcursus bij Bert D’Hondt in zijn prachtige Voedselbos.De onstuitbare passie van Bert deed een vonk overslaan. In geen tijd was er ook bij mij geen houden meer aan. Een cursus sociale permacultuur bij Looby Macnamara in Engeland in 2012 maakte dat ik nog meer mijn ei kwijt kon in permacultuur.

Na een aantal jaar PDC’s begeleiden in tandem met Bert in het Voedselbos ben ik meer gaan focussen op cursussen die focussen op het sociale aspect van permacultuur en het verweven van permacultuur met natuurverbinding.

OVER LIEN

Lien is an inspirational teacher, with an ability to draw out people’s enthusiasm and talents through her own authentic voice. She has a firm grasp of the permaculture principles and design and is able to adapt them to a variety of situations including group and personal development. 

Looby Macnamara, permacultuur leraar en auteur van ‘People and Permaculture

Lien slaagt er heel sterk in om de verschillen in energie en dynamiek tussen deelnemers samen te laten glijden, in het grootste respect voor ieders eigenheid. Ze verstaat de kunst om de dingen helder en vol humor te brengen. Steeds ingebed in een holistisch kader. Lien weet heel goed waar ze naartoe wil en dat geeft als deelnemer en medelesgever heel veel rust en vertrouwen. Lien heeft heel wat bagage om de beweging die permacultuur in je leven kan brengen op een duidelijke en warme manier mee richting te geven. Ik blijf Lien eeuwig dankbaar voor de kwaliteit die ze hier steeds opnieuw neerzet.

Bert D’Hondt, permacultuur leraar en oprichter van Het Voedselbos

BizStudio by Sketch Themes